Jak se připravit na práci v Průmyslu 4.0? Děti musíme učit měkkým dovednostem, shodují se odborníci

​V Praze se ve středu koná konference Práce 4.0. Odborníci na ní řeší, jak se změní pracovní trh během čtvrté průmyslové revoluce. Podle Carla Freye z britské Oxford Martin School v budoucnu přijdou o práci lidé, jejichž činnost je nahraditelná stroji. V návaznosti na průmyslovou revoluci naopak vzniknou tisíce nových pracovních míst ve výzkumu a vývoji, sdílené ekonomice nebo ve službách.Pokud bude Česko dál levnou dílnou pro ostatní státy, skončí to pro nás ekonomickou stagnací a propouštěním zaměstnanců, myslí si šéf odborů Josef Středula. Podle něho jednoduchá, málo kvalifikovaná a levná výroba domácím firmám nevydělá na investice do nových technologií, které jsou přitom pro budoucí konkurenceschopnost klíčové.
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů to prohlásil na konferenci Práce 4.0, která se ve středu koná v pražském Rudolfinu. Odborníci z průmyslu, akademické i státní sféry se na ní snaží najít odpovědi na to, jak se změní trh práce v čase nastupující čtvrté průmyslové revoluce.Takzvaný průmysl 4.0 počítá s masovým zavedením digitálních a automatických systémů do výrobního procesu. Následkem bude úbytek málo kvalifikovaných pracovních pozic a naopak růst nových míst v oborech navázaných na vývoj a inovace nebo ve službách.Podle odborníků je proto potřeba se nejen zaměřit na rozvoj oborů s vysokou přidanou hodnotou, ale také k tomu uzpůsobit sociální a vzdělávací systém. „V budoucnu už firmy nebudou potřebovat lidi, jejichž pracovní činnost je nahraditelná roboty a automatizovanými systémy,“ uvedl například Carl Benedikt Frey, ředitel vědeckého programu Technologie a zaměstnanost na britské Oxford Martin School.“O práci přijde řada dělníků ve výrobě, ale také lidé v dopravě a logistice. Obecně ubude málo kvalifikovaná a hůře placená práce. Například ve Spojených státech zmizí během několika let 83 procent všech pracovních míst s hodinovou mzdou pod 20 dolarů,“ dodal Frey.Výrazně prý naopak vzroste poptávka po lidech s takzvanými soft skills (měkké dovednosti), tedy schopnostmi v oblasti mezilidské komunikace, sociální inteligence a kreativity. „V Česku vidím velké příležitosti pro vznik nových pracovních míst hlavně ve službách a ve sdílené ekonomice,“ navázal Jiří Vaňásek, náměstek ministryně práce a sociálních věcí, který se budoucími změnami na pracovním trhu zabývá. „Proto také potřebujeme reformovat české školství. Musíme se mnohem více zaměřit na to, aby děti a studenti uměli kriticky myslet, aby byli kreativní a flexibilní. Učit je strojově znalosti z jednoho oboru je naopak nesmyslné,“ myslí si.S tím souhlasí i Eduard Palíšek, šéf české pobočky německého koncernu Siemens a zároveň člen expertního týmu, který se podílel na tvorbě Národní iniciativy Průmysl 4.0. „Musíme se přizpůsobit tomu, co přijde za deset patnáct let. Čili musíme dělat kroky, které dnes voliči neocení, protože budou mít pocit, že se jich to netýká. Proto potřebujeme silné politiky s vizí, kteří budou schopni lidi přesvědčit,“ dodal.Zároveň je prý ale ohledně budoucnosti České republiky v době Průmyslu 4.0 optimistický. „Nemyslím si, že polovina Čechů přijde o práci a nahradí je roboti. Velká část lidí se jen místo výroby uplatní v nových oborech, které díky průmyslové revoluci vzniknou. A já věřím, že ve výsledku to české ekonomice prospěje„.Organizátorem konference Práce 4.0 je vydavatelství Economia, jehož součástí jsou také Hospodářské noviny a zpravodajský web Aktuálně.cz.Zdroj: www.Ihned.cz a www.socialnidialog.cz
ZAUJAL VÁS TENTO ČLÁNEK? Nastavte si AGENTA pro hlídání podobných informací! Nebo se podívejte, jaké kurzy nabízí portál Edumenu.cz v oblasti Lidských zdrojů a personalistiky nebo třeba Managementu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *