​Portál „Koopolis“ usnadňuje práci odborníkům na další vzdělávání

Portál www.koopolis.cz, který ulehčí vyhledávání a sdílení informací v oblasti dalšího vzdělávání, spouští v těchto dnech Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí.Termín další vzdělávání označuje vzdělávání dospělých, kteří mají formální vzdělání za sebou a vstoupili už na trh práce. Cílem je prohloubit si stávající odbornost, anebo změnit kvalifikaci na jiný obor. V praxi tedy další vzdělávání slouží tomu, abychom si práci udrželi a případně postoupili na vyšší pozici, anebo si práci našli. V současném světě charakterizovaném rychlým zaváděním stále modernějších a sofistikovanějších technologií do pracovního procesu se proto bez průběžného vzdělávání obejde málokdo.
Problémem pracovníků veřejné správy a služeb zaměstnanosti, vzdělávacích institucí, akademických pracovníků, zaměstnavatelů, profesních a zájmových organizací, pracovníků v neziskovém sektoru a ostatních poskytovatelů dalšího vzdělávání je značné množství zdrojů, které se dalším vzděláváním v nějaké formě zabývají a které mají různou kvalitu a aktuálnost. Portál www.koopolis.cz tuto roztříštěnost překonává systematickým shromažďováním a tříděním oborových informací.„Portál umožňuje pohodlný přístup k relevantním informacím, a navíc brání ztrátě často nedocenitelného know-how. To se již nebude ztrácet s koncem projektu či aktivity v oblasti dalšího vzdělávání, protože výstupy projektů budou snadno dohledatelné na portálu,“ vysvětluje Miroslav Procházka, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.Nový portál nevznikl od stolu. Aby skutečně odpovídal potřebám těch, jimž je určen, realizovali pracovníci projektu Kooperace, kteří www.koopolis.cz na Fondu dalšího vzdělávání provozují, nejprve přes dvě stovky rozhovorů s odborníky na další vzdělávání. Výsledná podoba portálu reflektuje všechny jejich požadavky a představy. Zahrnuje proto nejen rozsáhlou databázi setříděných informací (aktuality, adresář poskytovatelů dalšího vzdělávání, analýzy, kalendář odborných akcí, publikace), ale také nástroje pro interakci a síťování (sekce Fórum, Profil odborníka a další).Projekt Kooperace, jehož úkolem bylo nový portál „vyladit“ a spustit, končí již v listopadu letošního roku. Od prosince zajistí provoz a rozvojwww.koopolis.cz Fond dalšího vzdělávání.
Zaujal vás tento článek? Nastavte si AGENTA pro hlídání podobných informací! Nebo se podívejte, jaké kurzy nabízí portál Edumenu.cz v oblasti Lidských zdrojů a personalistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *